Sabtu, 28 Maret 2015

Maret 28, 2015 -

Ngudhal ukara


Manut kalungguhane tembung, ukara bisa diperang-perang. Perangane ukara :
  1. Jejer
    • Perangan pokok ing ukara, umume nganggo jinising tembung aran (kata benda). Carane nggoleki jejer bisa kanthi pitakon apa utawa sapa.
  2. Wasesa
    • Perangane kang ngandharake jejer. Lumrahe nganggo jinising tembung kriya (kata kerja).
  3. Lesan
    • Perangan ukara sing dituju dening jejer. Lumrahe nganggo tembung aran (kata benda).
  4. Katrangan
    • Perangan kang nerangake ukara.
Tuladha :
Mau isuk bapakku tindak sekolah
Bapakku                : jejer
Tindak                    : wasesa
Sekolah                  : lesan
Mau isuk                : katrangan

Parmin tuku manuk ing simpang lima
Parmin : jejer
Tuku : wasesa
Manuk : lesan
Ing simpang lima : katrangan