Sabtu, 28 Maret 2015

Maret 28, 2015 -

Silah-Silahing Ukara

  1. Ukara Pangajak 
    Ukara pangajak yaiku ukara kang isine ngajak marang wong liya, supaya bareng-bareng nglakoni (nindakake) pagawean karo sing ngajak, dadi sing ngajak lan sing diajak bareng-bareng nindakake pagawean.
    Tuladha:
    - Prekara iki prayogane ayo padha dirembug bebarengan!
    - Bancakan iki ayo padha dikepung bebarengan!
    - Ayo padha sowan simbah saiki bae!
  2. Ukara Panjaluk
    Ukara Panjaluk yaiku ukara kang nduwe teges prentah utawa pakon sing luwih alus. Dene umume nganggo basa krama.
    Tuladha:
    - Mangga kula aturi lenggah ingkang sakeca, Bu!
    - Panjenengan cekap wonten dalem kemawon, dene kula mangke ingkang ngurusi!
    - Bu, kula aturi dhahar sakeparengipun!
    - Menawi wonten wakdalipun balik kemawon ingkang sowan simbah.
  3. Ukara Prajanji
    Ukara prajanji yaiku ukara sing isine prajanji marang wong sing diajak guneman (wong kapindho).
    Tuladha:
    - Anggere kowe krasan ana kene suk mben daktukokake sepedha anyar.
    - Menawa usaha iki bisa kasil uga dakwenehi.